Vorbereitungen für den Weihnachtsbesuch op Platt

Küche im Bergmannshaus in Kamp-Lintfort

Text von Ditz Pannekoek

Wenn de Besüük kohm an Kerschmeß
Kerschmeß, wo me vandaag Weihnachten för säht, wor op et platte Land ömmer en groot Belang van Ärbeijt, Sörg on niet mender an Freud´.
Et wor dän Tied, wo die körte Daag met die lange Nääch en End´ genohmen on et Leech van neuem nor de Menschen gekommen wor. Dat wor Grond genog, öm sech te freuhen. Vertien Daag vör dat groote Fess word et meis noch en fett Ferken geschlaach, et word geworsch, gewaschen, gebügelt, geschrobb, gepottloht on de Bedden worden met roen Damass betrocken. In de Stall worden de Spennen gefäg on met de Wittkwass Muuren on Decke gekälk. Sogar de Petroleumslööchten worden besondersch fein geputz on kreegen enne neijen Wiek, domet dat Kerschmessleech ok in jede Eck lööchden koos. De Klompen moosden sech Behandlong met Sand on Kalk gefalle looten on worden knietewitt geschuurd. Köök on Stoov, sogar de Herdplatt word met witte Sand bestraut, dän ennen Händler ut de Weseler Gägend metgebrooch hat. Met Putzpomad´ on Pottasch´ hat me de Pomp, dat Koper- on Tenngescherr op Hochglanz gebrooch. Tweemool dampten den Backowen, dänn näwen dat gewöhnleche Brot word detmool ok Plätzkes gebacke. Sogar dat übleche Stüttschen vör de Weechter kreeg detmool Krenten on Rosinnen.
Alles word klor gemack, dat den Besüük komme koos!!!

Autor:

Fritz van Rechtern aus Neukirchen-Vluyn

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